Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/enchokoholicsbekendelser.dk/public_html/wp-content/plugins/fresh-custom-code/bootstrap/pluginClass.php on line 65
Parforholds-pyramiden, hvad har vi behov for? - En Chokoholic´s Bekendelser
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/enchokoholicsbekendelser.dk/public_html/wp-content/plugins/fresh-custom-code/bootstrap/pluginClass.php on line 116

Parforholds-pyramiden, hvad har vi behov for?

Efter lidt reflektion er jeg kommet frem til, at mit sidste indlæg nok egentlig var en smule unuanceret. Jeg skriver meget firkantet, at i kærligheden/parholdet har man to valg: Enten at blive eller gå. Altså når alt kommer til alt, så er det  også disse to muligheder der på bundlinjen, men der hvor jeg godt kunne nuancere det lidt, er grundene til at gå eller blive. Jeg mener bare, der er jo en million grunde til hvorfor folk går fra hinanden, det er jo ikke bare fordi man er forskellige.

Og derfor har jeg (i løbet af endnu en søvnløs nat), tænkt på, at parforholdet jo består af mange behov, ligesom i madpyramiden. I madpyramiden kan vi ikke nøjes KUN med proteiner, eller KUN kulhydrater, vi skal have fibre, vitaminer mm, før kroppen fungerer optimalt. Det samme skal et parforhold. Der er basisting der er  nødvendige i et et parforhold, for at det overhovedet kan eksistere, derudover er der ting som får parforholdet til at blomstre og gro.  Derfor tegnede jeg Parforholds-pyramiden efter mine tanker og erfaringer sammensat således:

I bunden er pyramiden er der det  mest eksensielle:

Kærlighed:

Det moderne parhold er baseret på kærlighed. To mennesker er fundet sammen, fordi de kan lide hinanden. De føler en samhørigheds-følelse med hinanden. En tilknytning til hinanden. Sådan starter det ofte. Denne følelse skal vandes ellers visner den og det leder mig til næste behov i pyramiden.

Tryghed og Tillid:

Et meget stort behov i et parforhold. Mennesket trives, hvor der er trygt at være, hvor man kan stole på den anden. Det er her man tør være sig selv og udfolde sig som det menneske man er, på godt og ondt. Det er her vi deler vores følelser, fordi vi kender hinanden så godt og har tillid til at den anden passer på ens følelser. Det modsatte er utryghed og mistillid, er der dette i et parforhold, vil det påvirke nedad i pyramiden.

Respekt og Accept:

Udover at man skal føle sig elsket og i trygge hænder, hvor man kan stole på den anden, så er anerkendelse af den person man er, også meget vigtigt , for at man får lyst til at være i et parforhold og ikke mindst trives i et parforhold.  Man har brug for at mærke, at man er ok som menneske på godt og ondt.

Kompromis og Overbærenhed:

Når man mødes som to individer med forskellige baggrunde, forskellige ideer til hvordan livet skal leves, forskellige holdninger til mange af livets store spørgsmål, så må man mange gange gå på kompromis og bære over med den anden. Man må prøve at finde et fælles mål med det fælles liv man har valgt sammen.

Sex og Elskov:

Man kan i princippet få et lykkeligt parforhold hvis ovenstående behov er dækket, men jeg tror, at for størstedelen af mennesker er sex en naturlig drift og et naturligt behov vi har, helt på linje med mad og søvn. Også efter vi har fået videreført vores gener (fået børn). Det at føle sig begæret og tiltrækkende, afføder en række andre positive følelser, som igen forstærker hinanden. Hvis man lever i et platonisk forhold og begge parter er indforstået med dette, kan det platoniske parforhold være lige så lykkeligt, som det med sex. Men er det kun den ene part, vil der opstå en ubalance.

Frihed og Udvikling:

Vi har brug for at blive luftet og komme ud og sprede vores vinger i andre “luftlag”, at se andre marker end vores egne, så vi kan komme hjem med ny inspiration til vores partner.

Men alle tingene hænger i princippet sammen og ikke mindst påvirker hinanden. Utroskab fører til mistillid. Manglende respekt kan føre til man ikke har lyst til sex. Manglende frihed kan føre til man  ikke føler sig respekteret. OSV OSV. Der er mange “slanger” i paradiset og det er med at styre udenom dem. Der findes mange grunde til man bryder ud af et parforhold, at man vælge et liv til uden sin partner.

Udover behovene i parforholds-pyramiden, så afhænger udviklingen af et parforhold jo også af, Hvad kommer man fra, Hvem er man og Hvad forventer man af den anden.

Hvad tænker I om min pyramide, mangler jeg noget?

God dag til jer 🙂

Efterlad en kommentar%d bloggers like this: